In 2050 lopen er naar verwachting bijna 9 miljard mensen op aarde die allemaal willen eten.
Om ook hun kleinkinderen te kunnen voeden, moeten we werken aan diëten die passen binnen de grenzen van wat onze planeet kan dragen.
Dit is haalbaar, maar vereist ingrijpende veranderingen in wát we eten én in hoe we het produceren. Het betekent dat we een aanpak nodig hebben die de hele voedselketen betrekt, van de producent tot en met de consument, van grond tot mond.
Wat betekent het voor de voedselproductie in Nederland als we toe willen naar een dieet dat past binnen de milieugrenzen van de planeet en ook gezond is? Moeten we toe naar lokale kringlopen? Mag je nog handel drijven? Zouden we onszelf in Nederland volledig kunnen voeden? Heeft Nederland nog een rol in de internationale voedselvoorziening?
Samen met het publiek bespreken we deze vragen, zowel de theorie erachter als wat het zou betekenen in de praktijk.
Inspirerende Sprekers en Discussieleider
Martina Sura: lector eiwittransitie bij Van Hall Larenstein
Petra Berkhout: Landbouweconoom bij Wageningen University & Research